torsdag 8 juli 2010

Fredrik gästar


Medan Sara har hållt ställningarna i Seoul har jag gjort några utflykter till Japan och hälsat på potentiella kunder. Japan skiljer sig lite från Korea och jag vill påstå att om Korea är skruvat och ibland komiskt så har Japan renodlat och förädlat en del galna fenomen under en längre tid. Efterssom jag nästan uteslutande har spenderat min tid på tunnelbanan och på kontor så handlar mitt inlägg om just detta.

Vid ett besök i Tokyo förstår man nästan direkt att här bor det alldeles för mycket människor. Beroende på hur man räknar så finns det 35-39 miljoner invånare.
Man kan bli tagen av den otroliga mängden människor som väller fram i lämmeltåg som om det var någon form av utrymmingsövning och det är en otroligt konstig upplevelse som individualistisk Malmö-bo att känna sig så liten.



Ungefär 10 miljoner reser dagligen med tunnelbanan som kan verka lite svår att förstå sig på. Med 3 helt parallella tunnelbanesystem separerade på olika nivåer kan det bli en smula besvärligt att boka biljett (till rätt system såklart), hitta rätt ingång till rätt system i samma tunnelbanestation och sedan komma på tåget i rätt riktning. Är man japan så är detta naturligtvis inget problem. Varje linje har en egen melodi som spelas när tågen kommer in så att man redan tidigt vet om man måste springa eller om man måste vänta 4 minuter tills nästa avgång. Under rusningstrafik är det viktigt att alla uppför sig och därför har man infört en mängd förbud och regler för hur man ska sköta sig. Att böja ögonfransar, ha stora väskor och prata i telefon går verkligen inte för sig. Runt om på stationerna finns riktlinjer och uppmaningar.




Under rusningstimmarna får man vara försiktig så att man inte blir hoptryckt till en liten korv av de vänliga japanerna. Japanerna som arbetar på stationerna hjälper gärna till att fylla tågen och stänga dörrarna om det skulle vara några problem. Alla vill ju komma och till jobbet så det gäller att samarbeta. Man behöver trots allt inte pendlar mer än 1-3 timmar om dagen.


Tokyo på sommaren är riktigt varmt och fuktigt precis som Seoul och vad passar då bättre än att ta tillfället i akt och besöka ett bad? Att bada har en helt annan innebörd och på det här badhuset i Tokyo verkar de ha en riktigt rolig vågmaskin. Jag hoppas att vi kommer kunna ha tid att bada här snart!


Ses snart,
Fredrik

1 kommentar:

  1. hahaha! se upp för dörrarna, dörrarna kanske stängs ...snart. =)

    SvaraRadera